Agenda van Tubantia

dinsdag 27 september 2022

Open Loge: Inwijding P K

Een aanname (ook wel inwijding, of initiatie genoemd) is een avond waarop een kandidaat, door een ritueel, als vrijmetselaar en als lid van onze Loge aangenomen wordt.

Dit is een bijzonder moment voor de kandidaat, dat volgt na de gehele toelatingsprocedure, welke een aantal maanden in beslag heeft genomen. Ook voor de Loge zelf is dit elke keer weer een bijzondere beleving en spannend. Spannend in de zin van dat we er alles aan doen om de avond perfect te laten verlopen. Dat vergt elke keer weer een grondige voorbereiding.

Over de inhoud van dit ritueel, maar ook andere rituelen, doen wij hier en elders geen uitspraken. Niet vanwege geheimzinnigheid, maar om de in te wijden kandidaat niet de beleving van het ritueel te ontnemen. Want het ondergaan van het ritueel is bovenal een persoonlijke beleving, waardoor het een onvergetelijke avond wordt.

Wat we wel kunnen “verklappen” is dat de kandidaat na de inwijding geen kandidaat meer is, maar een broeder van de orde van vrijmetselaren én van onze Loge in het bijzonder. Hij is daarmee opgenomen in onze broederketen. De inwijding wordt na afloop op feestelijke wijze gevierd met een overheerlijke maaltijd, ofwel een broedermaal. Daar is veel ruimte voor persoonlijke gesprekken, maar ook voor humor, en wordt er daarom dan ook veel gelachen. Het mooiste van de maaltijd voor de kandidaat is dat hij na afloop niet mee hoeft te helpen met de afwas.

De indrukken van de avond blijven vaak nog een aantal dagen nawerken in het hoofd van de nieuwe broeder. De week na de inwijding start de nieuwe broeder met zijn maçonnieke arbeid door het bezoeken van de wekelijkse loge avonden en werkt hij daarmee actief aan zijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan de ontwikkeling van de Loge, want elke broeder brengt ook iets voor de Loge als geheel. Ofwel een echte win/win situatie.

Details
dinsdag 27 september 2022
20:00 tot 22:00
Tubantia
 
Herinnering in je agenda?