Een avond meemaken? Kom naar een openbare comparitie.

Gepubliceerd op maandag 22 juli 2019 door Tubantia

Twee keer per jaar, meestal in oktober en januari, organiseren we een "Openbare Comparitie" voor geïnteresseerde mannen.

Je wordt dan in de gelegenheid gesteld om eens te ervaren wat vrijmetselaars naar de loge trekt.  Zo'n avond wordt dan wel ontdaan van verenigingsmededelingen die binnen de beslotenheid van de vereniging ligt.  Wat overblijft is het vrijmetselaarsgedeelte van de wekelijkse avond. 

Bij een openbare comparitie wordt door een broeder van eigen of andere loge een bouwstuk opgeleverd. Een bouwstuk is vrijmetselaarsjargon voor een lezing of spreekbeurt. 

De spreker heeft dan iets voorbereid wat hij met de aanwezigen wil delen. Onderwerpen kunnen uiteenlopen qua inhoud maar zijn doorgaans zaken die tot nadenken stemmen. Bijvoorbeeld: Is de reis de bestemming? Over empathie. Over gemoedsrust. Wat betekent dat voor iemand? Voor jou, voor mij, voor een jongere in de bloei van zijn leven, voor iemand op leeftijd met bijna voltooid leven? Doorgaans geeft het de toehoorders die deelnemen aan de comparitie een bredere kijk op onderwerpen en ga je rijker weg dan dat je kwam. En dat helemaal gratis.

Het officiële deel van de avond duurt meestal tot een uur of 10. Daarna is er de "7e graad" waar onder het genot van een drankje wordt nagepraat. Je bent van harte welkom op zo'n avond. Hou onze agenda in de gaten voor de Openbare Comparitie of andere openbare bijeenkomsten.